Το «δέντρο της αγάπης» είναι μια βελανιδιά 500 χρόνων που βρίσκεται λίγο έξω από την περιοχή Εϊτούν, στη Γερμανία. Το χαρακτηριστικό που κάνει μοναδική αυτήν τη βελανιδιά είναι ότι έχει δική της ταχυδρομική διεύθυνση και λαμβάνει περίπου 40 γράμματα καθημερινά.


Αποστολείς των γραμμάτων είναι ερωτευμένοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή θα λάβουν απάντηση στα γράμματά τους.

Η πληθώρα τεχνολογικών εφαρμογών σήμερα κάνει την αποστολή γραμμάτων σε ένα δέντρο στη Γερμανία να μοιάζει με έναν ουτοπικό τρόπο αναζήτησης της αγάπης, ωστόσο οι ρομαντικοί φαίνεται ότι προτιμούν αυτήν τη διαδικασία από τις οθόνες υπολογιστών και τα κινητά. Ουδείς, όμως, μπορεί να αμφισβητήσει τη γοητεία που συνοδεύει την αποστολή γραμμάτων.

Η περίφημη βελανιδιά δεν έχει επιλεγεί τυχαία σαν σημείο αγάπης, αν αναλογιστεί κάποιος ότι πριν από 100 χρόνια αποτέλεσε το επίκεντρο μιας θρυλικής ιστορίας αγάπης. Το 1890, ένα ντόπιο κορίτσι, που λεγόταν Minna, ερωτεύτηκε έναν νεαρό που ονομαζόταν Wilhelm, αλλά ο πατέρας της, ο οποίος ήταν αντίθετος με τη σχέση τους, της απαγόρευε να δει το αγόρι. Αντί να εγκαταλείψουν ο ένας τον άλλον, οι δυο τους άρχισαν να ανταλλάσσουν κρυφά ερωτικά γράμματα, αφήνοντάς τα στα κλαδιά του δέντρου της θρυλικής αυτής βελανιδιάς. Έπειτα από περίπου έναν χρόνο, ο πατέρας της Minna ανακάλυψε ότι η σχέση τους συνεχιζόταν, αλλά, αντί να τους τιμωρήσει, τους έδωσε την άδεια να παντρευτούν. Οι δυο τους παντρεύτηκαν τελικά στις 2 Ιουνίου του 1891, κάτω από το δέντρο της αγάπης.

Η ιστορία του ζευγαριού μαθεύτηκε πολύ γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή και όσοι δεν κατάφερναν να βρουν την αγάπη με τον συμβατικό τρόπο αποφάσιζαν να γράφουν γράμματα αφήνοντάς τα στα κλαδιά του δέντρου και επιτρέποντας στη μοίρα να κάνει το δικό της παιχνίδι. Η ρομαντική αυτή κίνηση εξακολουθεί να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα