Ανακοινώσεις

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 9 Μαρτίου 2024

Early Bird για εγγραφές έως την Πέμπτη 15/03/2024

Επικοινωνία: info@eft.net.gr & 210-6898031

Εξερευνήστε και εμπλουτίστε το ταξίδι σας στο EFT μέσα από την εκπαίδευση EFIT Essentials.
Το ολοκληρωμένο εντατικό πρόγραμμα που καλύπτει τις βάσεις για τη Συγκινησιακά Εστιασμένη Ατομική θεραπεία.

Η εκπαίδευση είναι έτσι δομημένη ούτως ώστε να προσφέρει μια στέρεα βάση και μια βαθύτερη κατανόηση του μοντέλου EFIT, όπως αυτό πλαισιώνεται από την επιστήμη του Δεσμού. Μέσα από μια μίξη θεωρητικής διδασκαλίας και βιωματικών ασκήσεων, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στην εφαρμογή του μοντέλου στην πρακτική τους σε άτομα, και υποστηρίζονται ώστε να εξελιχθούν σε επιδέξιους, συντονισμένους και αποκριτικούς EFIT θεραπευτές.

Η 4-ήμερη εκπαίδευση (24ώρες) αποτελεί ένα διδακτικό και βιωματικό πρόγραμμα όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να εξασκηθούν ώστε να εφαρμόσουν τις αρχές και παρεμβάσεις του EFIT. Η εκπαίδευση θα εμβαθύνει στην καρδιά του εμπειρικά επικυρωμένου μοντέλου EFIT, που προσφέρει ένα συνεκτικό πλαίσιο για την κατανόηση της ατομικής συγκινησιακής διεργασίας και αλλαγής.

Παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.eft.net.gr

Early Bird για εγγραφές έως την Πέμπτη 15/03/2024

Επικοινωνία: info@eft.net.gr & 210-6898031

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 17 Απριλίου 2016

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 400 χρόνων από το θάνατό του Ουίλιαμ Σέξπιρ, το Εθνικό Θέατρο τοποθετεί ηθοποιούς, σκηνοθέτες και μεταφραστές μέσα σε ένα κοντέινερ, στο κέντρο της πόλης και προσκαλεί τους Αθηναίους σε ένα συναρπαστικό ποιητικό ταξίδι.

Μέσα στην πρωτότυπη εγκατάσταση ζωντανεύουν αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 23:00. Ο Άμλετ, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, ο Ριχάρδος Γ΄, η Λαίδη Μάκβεθ, ο βασιλιάς Ληρ, η Οφηλία, συναντιούνται στο μικρό δωμάτιο και κάνουν παρέα μαζί μας, μεταμορφώνοντας την πλατεία Ομονοίας σε μια μεγάλη λυρική γιορτή.

10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζετε για τον Σέξπιρ:

-Η αγγλική γλώσσα χρωστάει μεγάλο μέρος των λέξεων και φράσεών της στη συγγραφική του έμπνευση.

-Οι γονείς του δεν γνώριζαν γραφή και ανάγνωση και, κατά πάσα πιθανότητα, ούτε και τα παιδιά του.

-Κανείς δεν γνωρίζει τι έκανε από το 1585 έως το 1592. Οι ιστορικοί αδυνατούν να βρουν οποιοδήποτε στοιχείο για εκείνη την περίοδο της ζωής του.

-Είχε τουλάχιστον 6 διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους υπέγραφε: Willm Shakp, Shakesper, Shakespere, Shexpere, Shackspere, Shaxspe.

-Αν θέλουμε να μπλέξουμε το έργο του με τα μαθηματικά θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως έγραφε 1,5 έργο κάθε χρόνο.

-Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν λεξικά, χρησιμοποίησε πάνω από 17000 διαφορετικές λέξεις, εντυπωσιακός αριθμός, 4 φορές πολλαπλάσιος από τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι μορφωμένοι της περιόδου. 7000 λέξεις στα έργα του χρησιμοποιήθηκαν μόνο μία φορά.

-Ο Βολταίρος υπήρξε μεγάλος πολέμιός του και τον αποκαλούσε «μεθυσμένο αγροίκο».

-Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 80 γλώσσες, ακόμα και στη διάλεκτο των Klingon από το Star Trek.

-Η σύζυγός του είχε ακριβώς το ίδιο όνομα με την σημερινή ηθοποιό του Hollywood, Anne Hathaway.

-Ο Άμλετ είναι το πιο μεγάλο του έργο, η παράσταση του οποίου διαρκεί περίπου 4 ώρες.

Info: 12 ώρες στο δωμάτιο του Σέξπιρ, 23 Απριλίου, 11:00-23:00, Πλατεία Ομονοίας, Ελεύθερη είσοδος

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 17 Απριλίου 2016

Open House σημαίνει ότι επί δύο ημέρες η πόλη μας γίνεται ένα μεγάλο μουσείο που μας καλεί να εξερευνήσουμε ιδιαίτερα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Η ιδέα είναι απλή: 91 σημαντικά κτίρια και χώροι στην Αθήνα ανοίγουν τις πόρτες τους για ένα σαββατοκύριακο και 450 εθελοντές, στην πλειοψηφία τους αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής, περιμένουν να μας ξεναγήσουν και να μας μάθουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε κτίριο και τη δημιουργία του.

Στη λίστα περιλαμβάνονται κτίρια όπως: το Δημαρχείο της Αθήνας, το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, το Μπάγκειο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, το Μουσείο Βορρέ, το Εβραϊκό μουσείο, κ.ά. Για να συμμετέχουμε στις ξεναγήσεις πρώτα βρίσκουμε στο πρόγραμμα το κτίριο που μας ενδιαφέρει. Πάμε εκεί την ημέρα και ώρα που λέει το πρόγραμμα.

Ο θεσμός είναι διεθνής και ξεκίνησε με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά. Στο διήμερο υπάρχουν και παράλληλες δράσεις, ξεναγήσεις με ποδήλατα, ξεναγήσεις σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ ή διαγωνισμός φωτογραφίας και η γιορτή κλείνει όπως κάθε χρόνο με ένα μεγάλο πάρτι.

Info: Open House Athens, 15-17 Απριλίου 2016, σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Είσοδος δωρεάν

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 14 Μαρτίου 2016

Στο «As one» (10 Μαρτίου με 24 Απριλίου), 6 Ελληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν περφόρμανς για 7 εβδομάδες, επί 8 ώρες την ημέρα με συνεργάτες το κοινό της Αθήνας.

Ακραία δοκιμασία και για τους καλλιτέχνες, μόνο με αφεψήματα. Επίσης έκαναν αφωνία και μπάνιο γυμνοί στο χιόνι. Ετσι γεννήθηκε η προετοιμασία του πρότζεκτ. Με τιτάνια βούληση ώστε να μπορείς να επαναλαμβάνεις επί μήνες το ίδιο πράγμα.

Γιατί περφόρμανς και γιατί στην Ελλάδα; «Γιατί είμαι από την τέως Γιουγκοσλαβία» είπε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, «Είμαστε γείτονες και αισθάνομαι κατά κάποιο τρόπο σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου, χωρίς όμως τον πόνο του πολέμου». Όσον αφορά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το θέμα του προσφυγικού, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς σημείωσε ότι «η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και η λειτουργία του καλλιτέχνη είναι να φέρει οξυγόνο, όπου πάει. Αν το σκεφτείς αυτό η τέχνη είναι συνεισφορά και αν αλλάξουν και συνειδήσεις, η συνεισφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Είναι η περφόρμανς τέχνη; Εδώ η Νο1 περφόρμερ στον κόσμο μας άφησε με ένα ερωτηματικό… Ναι θεωρεί την περφόρμανς τέχνη, μόνο που τη βάζει στη δεύτερη θέση. Ως πρώτη όλων των τεχνών, τοποθετεί τη μουσική.

Τι θα κάνει το κοινό

Θα δοκιμάσει τα όρια του, με τη βοήθεια των καλλιτεχνών, υπό τις οδηγίες της 70χρονης πλέον Αμπράμοβιτς.

Θα αποχωριστεί τα υπάρχοντά του, τσάντα και κινητό στην είσοδο, ώστε μετά την ξενάγηση-δοκιμασία, να φτάσει στην τέλεια σωματική και πνευματική εμπειρία.

Θα ακολουθήσει αργό βάδισμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αναπνοή και να ηρεμήσει το πνεύμα.

Θα μετρήσει για ώρες φακές και αυτό θα το κάνει με απόλυτη συγκέντρωση μέχρι τέλους, για να μάθει να λειτουργεί με βούληση και στη ζωή.

Θα φοράει ακουστικά στα αφτιά, που δεν παίζουν τίποτα, ώστε να συγκεντρώνεται στην απόλυτη σιωπή.

Θα κοιτάζεται επί ώρες με τον απέναντι στα μάτια χωρίς να τα πάρει από πάνω του.

Θα ανεβεί με κλειστά μάτια σε μια εξέδρα κατά ομάδες, ώστε το κάθε άτομο να συνειδητοποιήσει ότι είναι με άλλους, αλλά ταυτόχρονα μόνο.

 

 

 

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 5 Δεκεμβρίου 2015

Η φιλοσοφία του Πλάτωνα, αρχαιολογικά ευρήματα και η ιστορία της Αθήνας αποκαλύπτονται με μια βουτιά στο χρόνο. Το νέο Ψηφιακό Μουσείο στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του. Εγκαταστημένο σε νέο κτίριο το μουσείο έχει στόχο να συνδέσει την ιστορία της περιοχής με τον αστικό χώρο του σήμερα, να αναδείξει τα αρχαιολογικά στοιχεία της Ακαδημίας, αλλά και τις φιλοσοφικές ιδέες του Πλάτωνα. Όλα αυτά μέσω πολλαπλών επιπέδων πληροφορίας που συνδυάζουν φυσικά εκθέματα, κείμενα, δίγλωσσες παρουσιάσεις, πολυμέσα και εικόνες. Το κτίριο μοιάζει με «κουτί», μία κατασκευή που ανοίγει, χρησιμοποιείται και ξανακλείνει, τονίζοντας το εφήμερο του χαρακτήρα της αλλά και τον συντονισμό με τον αρχαιολογικό χώρο. Η έκθεση έχει κυκλική φορά προς τα πίσω, καθώς από τη σημερινή γειτονιά, η διαδρομή μάς πηγαίνει στα στάδια της ανακάλυψης του αρχαιολογικού χώρου. Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου γίνεται η γνωριμία με τον Πλάτωνα στην Αθήνα του 4ου π.Χ. αι., η δεύτερη αίθουσα αφιερώνεται στις μεθόδους της φιλοσοφικής του σκέψης, ενώ στην τρίτη βλέπουμε την επίδραση του έργου του μέσα στο χρόνο. Και η έκθεση καταλήγει εκεί απ΄όπου άρχισε: στο παρόν της Ακαδημίας Πλάτωνος.

 

 

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 28 Νοεμβρίου 2015

Οι περισσότεροι τον προσπερνάμε βιαστικά και ίσως κάποιοι από εμάς δεν τον έχουμε διασχίσει ποτέ. Ωστόσο ο Εθνικός Κήπος κρύβει μια μοναδική χλωρίδα στο κέντρο της Αθήνας, που περιλαμβάνει περίπου 500 είδη φυτών. Σε μια εκδήλωση γνωριμίας με τον Κήπο, η ομάδα των Atenistas προσκαλεί τους Αθηναίους να ξεναγηθούν παρέα με γεωπόνους αλλά και να φτιάξουν το δικό τους φυτολόγιο προκειμένου να εξοικιωθούν περισσότερο με τη φύση και τη σπάνια χλωρίδα του. Γεωπόνοι που θα αναλάβουν την ξενάγηση θα μας δώσουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε και θα μας βοηθήσουν στην αναγνώριση των φυτών. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι: μολύβι ή στυλό για να γράψουμε, κόλλα και ένα φυτολόγιο, για να συγκεντρώσουμε τη συλλογή μας. Για τους πρώτους 300 συμμετέχοντες που δεν έχουν δικό τους φυτολόγιο, οι Atenistas θα μας βοηθήσουν να ετοιμάσουμε εκεί ένα αυτοσχέδιο, με χαρτιά, χαρτόνια, κορδέλα δεσίματος. Μάλιστα στη δράση συμμετέχουν και καλλιτέχνες που θα μας βοηθήσουν να το φτιάξουμε όσο πιο ξεχωριστό γίνεται.

Info: Γνώρισε τον Εθνικό Κήπο, φτιάξε ένα φυτολόγιο, Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 11.00-15.00. Σημείο συνάντησης: κεντρική είσοδος από Αμαλίας

 

2o ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΕΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Ανέλιξης του Ανθρώπου, ξεκινά καινούρια ομάδα, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΓΕΝΕΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

Το Γενεόγραμμα ή Γενεαλογικό διάγραμμα, είναι το οικογενειακό (δηλ. γενεαλογικό) δένδρο, το οποίο καταγράφει πληροφορίες για τα μέλη της οικογένειας και τις μεταξύ τους σχέσεις, τουλάχιστον για τρεις γενεές.

Η Οικογενειακή Ιστορία Επαναλαμβάνεται. Ότι συμβαίνει στα άτομα της μίας γενιάς, συχνά επαναλαμβάνεται στα άτομα της επόμενης. Υπάρχει δηλαδή η τάση να ξαναπαίζεται το ίδιο έργο από γενιά σε γενιά, αν και η πραγματική (ταυτόσημη) συμπεριφορά, μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές.

Το Γενεόγραμμα είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο, το οποίο συμβάλει στην ολοκλήρωση του παζλ της προσωπικής μας ιστορίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καταγραφής προσωπικών ιστοριών και αφηγήσεων, όπως αυτές τις αφηγούνται τα μέλη της οικογένειας και όπως αυτές ανιχνεύονται μέσα από την ιστορία της.

Τα μέλη της ομάδας γενεογράμματος, καθώς ανοίγουν τα οικογενειακά τους σεντούκια και μοιράζονται τα οικογενειακά τους μυστικά, βιώνουν βαθιές συγκινήσεις και αναδύονται από τη μνήμη, συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες ζωής ( γεννήσεις – θάνατοι – μεταναστεύσεις – δικαστικές διαμάχες ).

Η διαδικασία αυτή οδηγεί τους ανθρώπους σε καινούριες επιλογές, που θα επηρεάσουν και τις επόμενες γενεές, ώστε η ζωή των ατόμων να βρίσκεται σε συνεχή ΑΝΕΛΙΞΗ.

Πληροφορίες: Ψ.Κ. ΑΝΕΛΙΞΗ: 210 8842234.

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 22 Αυγούστου 2015

Τα 51 έργα παρουσιάζουν, μέσα από την προσωπική ματιά του κάθε καλλιτέχνη, απόψεις των λιμανιών, διαφορετικές όψεις της θάλασσας, μεσαιωνικά πλοία που είναι γνωστά από ιστορικούς χάρτες, ή αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές και στιγμές της ζωής των ανθρώπων που εργάζονται στα λιμάνια. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «ΛΙΜΗΝ. Πολιτιστικά Λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα» που υλοποιεί το ΕΚΒΜΜ με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: «Black Sea Cross Border Cooperation Program». Στόχος του έργου είναι η προβολή και ανάδειξη του βυζαντινού-μεσαιωνικού πολιτισμού που σώζεται στα λιμάνια του Βορείου Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας καθώς και η καθιέρωση του θεσμού «Πολιτιστικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας». Στο πλαίσιο του έργου το ΕΚΒΜΜ διοργανώνει εν πλω διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο: «Πολιτιστικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά –Σύγχρονα δίκτυα», στη διάρκεια πολιτιστικής κρουαζιέρας. Θα συμμετάσχουν αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, επιστήμονες εξειδικευμένοι στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πολιτιστικών και τουριστικών φορέων από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία. Η έκθεση «Ωδή στη Θάλασσα» θα αποτελέσει την εναρκτήρια εκδήλωση του διεθνούς επιστημονικού συμποσίου. Επικεφαλής και συντονιστής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ενώ στην υλοποίησή του συνεργάζονται επτά φορείς από έξι χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία), με στόχο τη μελέτη, ανάδειξη και μουσειακή προβολή της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς των λιμανιών που περιλαμβάνονται στο έργο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά στις 19:30. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Οκτωβρίου.

 

 

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 10 Αυγούστου 2015

Με τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis», θα υποδεχθεί το Μουσείο της Ακρόπολης τη φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 29 Αυγούστου οι λάτρεις του τάνγκο θα μπορούν να απολαύσουν μουσική και χορό στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Συγκεκριμένα, από τις 20:30 μ.μ. ως τις 23:30 μ.μ. ο προαύλιος χώρος του Μουσείου θα μετατραπεί σε μια μεγάλη πίστα.

Όπως πληροφορεί το μουσείο, διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν χορογραφίες τάνγκο και στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία να χορέψει με μουσική από την ορχήστρα του γνωστού και αγαπημένου συνθέτη Μάριου Στρόφαλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Επιπλέον, την ημέρα αυτή το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 08:00 το πρωί ως τα μεσάνυχτα (η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη από τις 20:00 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους χώρους της μόνιμης έκθεσης αλλά και την περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη – Τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών».

Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και το εστιατόριο του Μουσείου.

 

 

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 21 Ιουνίου 2015

Ο Θεοφάνης Ματσόπουλος είναι ο νεότερος δημιουργός ψηφιακών παραστάσεων για πλανητάρια παγκοσμίως. Εκατομμύρια θεατές θα παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του, το οποίο κατέκτησε τους ειδικούς και επελέγη ως η πρώτη ψηφιακή παράσταση που διανέμεται δωρεάν σε όλο τον κόσμο.

 

Η ελληνική πρεμιέρα της ψηφιακής παράστασης «Από τη Γη στο Σύμπαν» του Θεοφάνη Ματσόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στις 18.30 και στις 19.30 στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

 

Το έργο του ταξιδεύει στην υφήλιο με όχημα τους εντυπωσιακούς θόλους των ψηφιακών πλανηταρίων του κόσμου.

 

Εκατομμύρια θεατές θα παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του που κατέκτησε τους ειδικούς και επελέγη ως η πρώτη ψηφιακή παράσταση που διανέμεται δωρεάν σε πλανητάρια όλης της Γης από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο, τον κορυφαίο διακρατικό οργανισμό επίγειας αστρονομικής έρευνας. Είναι ο νεότερος δημιουργός ψηφιακών παραστάσεων για πλανητάρια παγκοσμίως και είναι Ελληνας, ο 24χρονος Θεοφάνης Ματσόπουλος.

 

Με αγάπη για τη φωτογραφία από την εφηβική του κιόλας ηλικία, εξειδικεύτηκε τα τελευταία χρόνια στην αστροφωτογραφία και την ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας. Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα με τη χρήση τηλεσκοπίων, ενώ βίντεο που έχει δημιουργήσει είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες του European Southern Observatory και της ESA-Hubble Space Telescope. Ολα αυτά αυτοδίδακτος. Η συμμετοχή του σε ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για πλανητάρια τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν αυτή που, όπως εξηγεί ο ίδιος στο «Εθνος», άνοιξε τον δρόμο για να αλλάξει η ζωή του.

 

Η πρόταση

«Σε ένα από τα φεστιβάλ είδαν τη δουλειά μου άνθρωποι από το Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO) και επικοινώνησαν μαζί μου» λέει. «Μου πρότειναν να φτιάξω την πρώτη ταινία που θα κυκλοφορήσουν και θα διανείμουν παγκοσμίως σε ψηφιακά πλανητάρια για εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα αυτό γίνεται κυρίως από ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής. Είναι η πρώτη παράσταση που διανέμεται δωρεάν και η πρώτη που φέρει την υπογραφή ενός μεγάλου επιστημονικού οργανισμού. Και μάλιστα ενός οργανισμού με μεγάλο κύρος. Αρκεί να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων το ESO βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης νέας τεχνολογίας και επιστημονικών οργάνων για μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ σχεδιάζει ήδη τη νέα γενιά τηλεσκοπίων. Υπ’ αυτή την έννοια είναι μεγάλη τιμή για μένα το ότι βάσισαν ολόκληρη την πρώτη τους παραγωγή πάνω μου».

 

Η ελληνική πρεμιέρα της παράστασης, η οποία έχει τον τίτλο «Από τη Γη στο Σύμπαν», θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουνίου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Την ίδια ημέρα η προβολή θα έχει πρεμιέρα και στο Πλανητάριο του Αμβούργου.

 

«Η παραγωγή βασίστηκε στις εξαιρετικές εικόνες που μας έχουν χαρίσει τα διάσημα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου, εικόνες οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη ένταση αφού ντύνονται με την υπέροχη μουσική του Νορβηγού συνθέτη Joahn B. Monel» λέει ο Θεοφάνης Ματσόπουλος. «Στην ουσία πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-εισαγωγή στην αστρονομία, ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι, τα οπτικά του οποίου είναι καθηλωτικά και κάνουν αντιληπτό το πόσο μακριά μας πάει η φιλοδοξία της ανθρωπότητας όσον αφορά στην κατανόηση του Σύμπαντος. Ξεκινά από το πώς οι άνθρωποι παρατηρούσαν τον ουρανό στην αρχαιότητα, συνεχίζει με τον Γαλιλαίο που έστρεψε για πρώτη φορά το τηλεσκόπιό του στον ουρανό και φτάνει στα σύγχρονα διαστημικά τηλεσκόπια των οκτώ και δέκα μέτρων. Μιλά επίσης για το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες, τον ήλιο, για κομήτες, αστεροειδείς, και τέλος για αντικείμενα έξω από το ηλιακό μας σύστημα, νεφελώματα, αστρικά σμήνη, άλλα αστέρια σαν τον ήλιο, άλλους γαλαξίες…».

 

Ο Θεοφάνης Ματσόπουλος είναι σπουδαστής στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, όμως σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά του στον χώρο των ψηφιακών παραστάσεων για πλανητάρια. Ηδη το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο συζητά μαζί του για την επόμενη συνεργασία τους, στο πλαίσιο της οποίας ο νέος δημιουργός αναμένεται να μεταβεί τους προσεχείς μήνες στη Χιλή.

Από  ΤΟ ΕΘΝΟΣ

 

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 13 Ιουνίου 2015

Με τα εγκαίνια μιας εξαιρετικής έκθεσης θα γιορτάσει το Μουσείο Ακρόπολης τα έκτα του γενέθλια. Το επόμενο Σάββατο, 20 Ιουνίου, ημέρα των γενεθλίων του, θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών».

 

262 πολύτιμα εκθέματα από το Μουσείο Σαμοθράκης ταξίδεψαν στην Αθήνα για την έκθεση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης

 

Αποτελεί προϊόν συνεργασίας του μουσείου με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Εβρου και του ειδικού στις αρχαιότητες της Σαμοθράκης, αφοσιωμένου αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα.

 

Ο κ. Μάτσας επιμελείται την ανακαίνιση και επανέκθεση του Μουσείου Σαμοθράκης και δέχτηκε με χαρά την πρόταση να στείλει μερικά από τα πολύτιμα εκθέματα, 262 συνολικά, στην Αθήνα. Μάλιστα, αρκετά από τα έργα έχουν σταλεί εδώ και καιρό, ώστε να συντηρηθούν.

 

Η περιοδική έκθεση θα ανοίξει για το κοινό στις 9.00 μ.μ. και θα λειτουργεί στο ισόγειο, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με ανακοινώσεις από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στη Σαμοθράκη.

 

Θα παρουσιαστούν ευρήματα από τις ανασκαφές του Ιερού των Μεγάλων Θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί, τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν έξω από το νησί. Θα υπάρχουν και αναπαραστάσεις των ιερών κτιρίων και των μυστηριακών τελετουργιών που γίνονταν σε ψηφιακά βίντεο, καθώς και εικόνες του φυσικού τοπίου σε ταινία – ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά, που θα προβληθεί πρώτη φορά.

 

Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση εγκαινιάζει μια σειρά από άλλες που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας. Στόχος είναι η προβολή στο ευρύ κοινό σημαντικών αλλά σχεδόν άγνωστων εκθεμάτων.

 

Η Σαμοθράκη αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή, καθώς πρόκειται για έναν εξαιρετικό τόπο, τόσο από αρχαιολογική όσο και από άποψη ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών, που κάνουν το νησί μοναδικό.

 

Η μυστηριακή λατρεία των Μεγάλων Θεών (που συνοδευόταν με τελετές ώστε οι μυημένοι να εξασφαλίζουν προστασία από κινδύνους της θάλασσας, αλλά και ευτυχία στη μετά θάνατο ζωή) ξεπέρασε τα σύνορα του νησιού ήδη από τα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, ενώ την ελληνιστική περίοδο γοήτευσε πολλούς επώνυμους και μεγάλους ηγεμόνες, όπως τον Φίλιππο Β’, την Αρσινόη και τον Πτολεμαίο Β’ Φιλάδελφο, που αφιέρωσαν στο ιερό πολυτελή κτίρια.

 

Την ίδια μέρα, στις 9 μ.μ., η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν στο προαύλιο του Μουσείου συναυλία με τίτλο «Αρωμα Παλιάς Αθήνας», με μελωδίες του μεσοπολέμου, του κινηματογράφου και της ελληνικής οπερέτας.

 

Οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ) για όλους.

 

 

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 13 Ιουνίου 2015

ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι έτοιμος να υποδεχτεί κοινό και μουσικούς από την Παρασκευή 12 Ιουνίου έως και τον προσεχή Σεπτέμβριο μια σειρά συναυλιών. Αγαπημένη συνήθεια που έγινε θεσμός και υπόσχεται βραδιές μελωδικές, δροσερές, κάτω από τα αστέρια. Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιλαμβάνει εμφανίσεις των Νίκου Πορτοκάλογλου, Μαριέτας Φαφούτη, Angelica Dusk, τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στις 29 Ιουλίου ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

 

Το βράδυ της 21ης Ιουνίου ο Κήπος γιορτάζει την Ημέρα της Μουσικής με ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο με τραγούδια και συνθέσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ορχηστρικά και χορωδιακά κομμάτια, κλασικά έργα και άφρο-τζαζ δημιουργίες. Το τμήμα χορωδίας Polyphonica Voices (μουσική διεύθυνση: Μαρίζα Βαμβουκλή) και το τμήμα κρουστών Polyphonica Drums (μουσική διδασκαλία: Γιώργος Φασόλης) έχουν ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και φτάνει μέχρι την Αφρική και τη Νότια Αμερική, με γνωστά τραγούδια και κομμάτια από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Από τη Γιορτή της Μουσικής δεν λείπει η Kρατική Ορχήστρα Αθηνών που παρουσιάζει αποσπάσματα από τις δύο Σουίτες από την Κάρμεν του Μπιζέ, καθώς και έργα Βιβάλντι και Μόντι. Τα σολιστικά μέρη ερμηνεύουν οι τρομπετίστες Παναγιώτης Καίσαρης και Γιάννης Καραμπέτσος και ο βιολονίστας Γιώργος Μάνδυλας. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Ουίλλιαμ Κούνχαρντ. Την ελληνική μουσική σκηνή θα εκπροσωπήσει ένας ξεχωριστός ερμηνευτής, ο Βασίλης Γισδάκης, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το νέο του άλμπουμ Της ημέρας τα σκοτάδια, αλλά και αγαπημένες δημιουργίες των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου κ.ά. Η βραδιά θα κλείσει με το πάρτι των Happy Dog Project και την Esterina, τη special guest της μπάντας, πάντα σε… super groovy χορευτικό κλίμα

Από .tovima.gr

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων του Black Duck, από 21 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2015.

 

Πρόκειται για έργα μικρών διαστάσεων, γιατί όπως λέει ο ίδιος: «Οι διαστάσεις δεν προσδιορίζουν κατ’ ανάγκη το “μέγεθος”. Όταν μια λεπτομέρεια απαιτεί την παρατήρηση μεγεθύνει το κέντρο βάρους της και μας κλέβει το βλέμμα. Έτσι θέλω να δηλώσω με ” σπουδές” μικρών διαστάσεων το μέγεθος μιας αξίας! Ένα συναίσθημα μπορεί να “καταγραφεί” με δυο και μόνο γραμμές.

 

Η δύναμη μιας συγκίνησης μπορεί να ειπωθεί χωρίς λόγια και μόνο με έναν υπαινιγμό πάνω στην ουσία του. Αυτή η έκθεση είναι έκθεση “σπουδών” έργων ολοκληρωμένων πάνω σε πρόσωπα που κατοικώ μαζί τους και εκτιμώ. Οι φιγούρες του καφενείου είναι πρόσωπα ιερά που ζουν κοινοβιακά πολλές ώρες της ημέρας. Είναι τύχη να ακούς τους διαλόγους, τα πειράγματα, τις σοφίες των γερόντων!

 

Η ζωή καταθέτει την εμπειρία της στον πολιτισμό πίνοντας καφέ ή ρακί με μια αισθητική ήδη διαμορφωμένη που ορίζει τους κανόνες των ανθρώπων του βουνού. Το δηλαδή, το εννοώ, το θέλω να πω, δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό τους μια κι έξω όλα! Απλά, γόνιμα, ουσιαστικά. Το βλέμμα μιλεί τον πιο ακριβό λόγο».

 

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 21 Απριλίου 2015, ώρα 8.30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Απριλίου – 9 Μαΐου 2015

Καθημερινές και Σάββατα: 11.00 – 22.00

Κυριακή: 19.00 – 22.00

 

Black Duck Multiplarte –Ντόρα Ρίζου

Cafe-Bar-Restaurant-Gallery

Χρήστου Λαδά 9α

210 3234760

www.blackduck.gr / info@blackduck.gr

 

 

 

 

 

 

 

Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 19 Μαρτίου 2015

Ελένη Μπαρδάνη
 
Ειλικρινα σας ευχαριστω ολους για την αγαπη σας και τα υπεροχα λογια σας!!! Η γιορτη της Ανελιξης ηταν μια τεραστια ζεστη ΑΓΚΑΛΙΑ! μια οαση συναισθηματων! θελω να ευχαριστησω τους γονεις μου που με εκαναν υπερηφανη για αλλη μια φορα αλλα και ολους εσας που με αγκαλιασατε τρυφερα , με χειροκροτησατε και ησασταν εκει με σωμα ,μυαλο και ψυχη! Μεγαλη μου τιμη να στεκομαι διπλα στον Λουδοβικο των Ανωγειων και τον Μανόλη Μπαρδάνη και τους ευχαριστω θερμα! Μεσω της τεχνης τους διακρινεται το μεγαλειο της ψυχης τους! Νιωθω μεγαλη συγκινηση που συμμετειχα σε ολο αυτο! Ευχομαι σε εικοσι χρονια…να ειμαστε ολοι υγιεις, να ανταμωσουμε και να γιορτασουμε και παλι την ΑΝΕΛΙΞΗ ΜΑΣ!!!
Γιάννα Ανδρεαδάκη στις 9 Μαρτίου 2015

Ευχαριστούμε την Ελένη!ξεδίπλωσε μπροστά μας την ομορφιά της φωνής της και της ψυχής της… και σαν την κόρη των στίχων του Λουδοβίκου, με τα μάτια χαμηλά…χίλια ρουμπίνια μάς σκόρπισε εκείνη την βραδιά…

 

“ΤΟ ΡΟΔΙ” ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Στέκει μια κόρη

μπρος στα σκαλιά

κι έχει τα μάτια της χαμηλά

 

Ρίχνει το ρόδι

μες την αυλή

χίλια ρουμπίνια

σκορπά στη γη …