Ραδιόφωνο

Πρόκειται για μία εισήγηση του πατρός Αντωνίου Πινακούλα στο  εικοστό πρώτο  συνέδριο ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που έγινε το Μάιο του2011 . Θέμα της η ενοχή ως απώλεια της εσωτερικότητας. Παρουσιάζεται στην εκπομπή «Ομιλήματα» της Πειραϊκής εκκλησίας. Αξίζει να το ακούσετε και να το προσέξετε όλο!

Μαράκι στις 8 Αυγούστου 2013

«-Πως το πες τ” όνομά σου ;

-Τ” όνομά σου ..;

- Είπα : Νάρκισσος 

-Α! Νάρκισσος…

- Δεν είναι και τόσο όμορφο όνομα

- Αχ ..όμορφο όνομα…

- Είναι λίγο φτωχό

- Εμένα Ηχώ..

- Θέλω να σε ρωτήσω Ηχώ αν περνάει η στράτα εδώθε 

- Εδώθε….

Και που θα φτάσω αν τη πάρω από δω να ;

- Πουθενά…

- Πουθενά ;!

- Πουθενά

- Παράξενο…Τρείς μέρες περπατάω και τώρα εσύ μου λες πως σταματάει η στράτα και πως άλλο δε μπορώ να πάω ;

- Εγώ σ” αγαπάω ..

- Είπες μ” αγαπάς ;

- Μ” αγαπάς…;

- Δεν είπα τέτοιο πράγμα εγώ !

Το” πα εγώ…

Και πού με ξέρεις ; Εγώ δε σε ξέρω 

Σε ξέρω εγώ «

Ραδιοφωνικό απόσπασμα από  το θεατρικό έργο του Νότη Περγιάλη
»Ηχώ και Νάρκισσος»
με τον Δημήτρη Χορν και την Ελλη Λαμπέτη.
Ραδιοφωνική σκηνοθεσία,Μήτσος Λυγίζος.
1954 για το «Θέατρο της Κυριακής» , Τρίτο Πρόγραμμα .

«Ηχώ και Νάρκισσος» ( πατήστε εδώ για να ακούσετε απόσπασμα)

EchoNarcissusWaterhouse

Λίγα λόγια για το Νάρκισσο και την Ηχώ :

O Νάρκισσος ήταν ένα πανέμορφο αγόρι που ερωτεύτηκε τον εαυτό του όταν είδε την αντανάκλασή του σε μια πηγή. Η ομορφιά του έκαψε καρδιές αγοριών και κοριτσιών, η τρυφερή μορφή του όμως έκρυβε αμετάκλητη σκληρότητα και οι επίδοξοι εραστές μαζί με τις επίδοξες ερωμένες του έμειναν απλώς με την καψούρα.
Μία από τις πολλές θαυμάστριές του ήταν και η Ηχώ, μία νύμφη περίφημη για την ευγλωττία της ή μάλλον για την πολυλογία της. Μια μέρα απασχόλησε την Ήρα με την φλυαρία της όσο χρειαζόταν για να της αποσπάσει την προσοχή και να δώσει την ευκαιρία στο Δία να το γλεντήσει με τις νύμφες. Η ζηλότυπη θεά την καταράστηκε για την συνωμοσία της στα κερατώματα του Διός και έτσι η Ηχώ έχασε τη φωνή της. Δεν μπορεί να πει τίποτα δικό της και απλώς επαναλαμβάνει τα τελευταία λόγια άλλων ομιλητών.
Καθώς η ερωτευμένη Ηχώ έχει πάρει από πίσω τον Νάρκισσο, το αγόρι αρχίζει να ψυλλιάζεται ότι κάποιος τον ακολουθεί και ρωτά: «είναι κανείς εδώ;» για να λάβει την απάντηση από την Ηχώ: «είναι εδώ». Δηλαδή η Ηχώ δεν επαναλαμβάνει απλώς τα λόγια του αγοριού, αλλά απαντά στην ερώτησή του. Εδώ κρύβεται και το νόημα του έργου. Όταν τα λόγια του Νάρκισσου επαναλαμβάνονται από το στόμα του κοριτσιού, αποκτούν μια τελείως διαφορετική διάσταση. Ανταποκρινόμενος στην απάντηση της Ηχώς, ο Νάρκισσος λέει: «έλα» και η Ηχώ επαναλαμβάνει.
Η Ηχώ, άυλη και ασώματη όπως την φανταζόμαστε, φαίνεται ότι έχει καθαρά σαρκικές επιθυμίες και αυτό φαντάζομαι είναι μέρος του έργου. Όπως και να ᾽χει, η κοπέλα μαραζώνει από την απόρριψη του Νάρκισσου, η σάρκα της λιώνει, το οστά της γίνονται πέτρες και απομένει στο τέλος μια φωνή που περιφέρεται στα δάση, επαναλαμβάνοντας τα τελευταία λόγια των άλλων. Ο δε Νάρκισσος δεν έχει καλύτερη τύχη. Κατάκοπος από το κυνήγι της, βρίσκει μια πηγή και ενώ σκύβει για να σβήσει τη δίψα του, βλέπει την αντανάκλασή του και μέσα του ανάβει φλογερό πάθος.
Η πηγή δεν σβήνει τη δίψα του αγοριού, απλώς την αντανακλά. Το νερό καίει τον νεαρό. Στο τέλος ο Νάρκισσος λιώνει από τον έρωτα για τον εαυτό του τον ίδιο. Καθώς λέει το ύστατο χαίρε στον ίδιο του τον εαυτό και η Ηχώ επαναλαμβάνει. Ενώ όμως το αγόρι αποχαιρετά την αντανάκλασή του, η Ηχώ αποχαιρετά τον μεγάλο της έρωτα. Το χάσμα και η ασυνεννοησία ανάμεσα στους δύο δεν θα μπορούσε να είναι βαθύτερο και μάλιστα τη στιγμή που τα λόγια τους είναι ακριβώς τα ίδια και το ένα χαίρε δίπλα στο άλλο. Η ιστορία κλείνει με τη μεταμόρφωση του νεαρού στο ομώνυμο λουλούδι.

πληροφορίες : http://angelokipoi.blogspot.gr/2011/01/blog-post.html

Εβδομήντα ένα απογεύματα μαζί με την Ζυράννα Ζατέλη και τους «Λύκους» της. Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και κάθε απόγευμα στις 19.30, μια νέα σειρά εκπομπών θα αρχίσει να μεταδίδεται στη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η βραβευμένη συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη θα αναγνώσει σε 71 ημίωρες εκπομπές (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) το μυθιστόρημα της με τίτλο «Και με το φως του λύκου επανέρχονται», που κυκλοφόρησε το 1993, αγαπήθηκε από το ευρύ αναγνωστικό κοινό και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1994. Το εγχείρημα της ραδιοφωνικής μεταφοράς και σκηνοθεσίας του μυθιστορήματος, ανέλαβε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ευσταθίου. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=440954

Κατερίνα στις 10 Δεκεμβρίου 2011

Τώρα που οι γιορτές πλησιάζουν, μια εναλλακτική, διαδικτυακή επιλογή για τους λάτρεις του ραδιοφώνου που αγαπούν τις ζεστές, χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Jazz Radio

Ευχές για ζεστές γιορτές, κοντά στους αγαπημένους σας ανθρώπους!

Ο Μανώλης Γλέζος μιλά στους παραγωγούς του Επικοινωνία 94 FM Γ. Γλωσσιώτη και Δ. Πολίτη σχετικά με τη νέα γενιά και την έννοια της ανέλιξης.

Εστιάζοντας σε αυτή την εμβληματική μορφή για τα ελληνικά πράγματα και όχι στην κομματική του ιδιότητα, παραθέτω το απόσπασμα της συνέντευξής του Μανώλη Γλέζου, με θαυμασμό και εκτίμηση σε έναν άνθρωπο που προτιμά να μην επαναπαύεται στις δάφνες του - αντίθετα, επιμένει να αμφισβητεί τις έτοιμες συνταγές.

Από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Βιβλιοθήκες στα FM», στο δημοτικό, ραδιοφωνικό σταθμό Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94 FM».

 Απόσπασμα τηλεφωνικής συνέντευξης Μανώλη Γλέζου στις 9/10/2011.

Το Ράδιο Ξάνθη δημιουργήθηκε από τη ΦΕΞ το 1988. Αποτελεί το μοναδικό πολιτιστικό ραδιόφωνο της περιοχής και λειτουργεί στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ένα από τα πρώτα ραδιόφωνα στην πόλη μας, στο χώρο της ελεύθερης ραδιοφωνίας, ένας τρόπος έκφρασης για πολλούς νέους, μαθητές, φοιτητές, δραστηριοποιημένους πολίτες.

Στα χρόνια λειτουργίας του κράτησε υψηλό το επίπεδο των εκπομπών του και την πολυφωνία στα FM. Πολλή μουσική διαφόρων ειδών, αξιόλογες τοποθετήσεις, συνεντεύξεις, απόψεις και σχόλια που βελτίωναν την εικόνα της πόλης. Με νοσταλγία και τρυφερότητα αναφέρονται παραγωγοί και ακροατές για το Ράδιο Ξάνθη.
Η επόμενη δεκαετία βρήκε το Ράδιο Ξάνθη ως νοσταλγική ανάμνηση. Τα ραδιόφωνα στην πόλη πλήθηναν, το ερασιτεχνικό άφηνε την θέση του σε επαγγελματίες του είδους… Ο παλαιός εξοπλισμός του ραδιοφώνου, είναι μέρος της έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο και μας γυρίζει πίσω το χρόνο. Ο πρώτος κύκλος του Ράδιο Ξάνθη έκλεισε με τις καλύτερες αναμνήσεις μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Μετά από προσπάθειες εθελοντών επαγγελματιών του χώρου του ΜΜΕ που προσέφεραν τεχνικές γνώσεις και ανθρώπων που αγαπούν το ραδιόφωνο, το ράδιο Ξάνθη στήθηκε ξανά από την αρχή. Κράτησε την συχνότητα 93,5 και χαρακτηρίστηκε πολιτιστικό ραδιόφωνο από το ΕΣΡ. Πλέον λειτουργεί με ψηφιακό εξοπλισμό και εκπέμπει στην ευρύτερι περιοχή του νομού Ξάνθης καθώς και μέσα από το διαδίκτυο.

http://www.radioxanthi.gr

ΕΚΠΟΜΠΕΣ :

Jazz…προς τον παράδεισο :

Η billie τραγουδά τα blues, o louis μαγεύει με το κόρνο του, η Ella ανυψώνει τις νότες στα ουράνια, ο Prez μας ταξιδεύει ανάμεσα στα αστέρια.

Παραγωγοί:
Μάρθα Αποστολίδου
Ώρα εκπομπής:
Κάθε δευτέρα 21:00 με 22:00
LOFT :

Μουσικές στιγμές και λόγια παραφυλάνε ανάμεσα σε ρωγμές ενός παλιού αρχοντικού… μυρωδιά ξύλου και νήματα ενώνουν το ορατό με το αόρατο…

Παραγωγοί:
Χρίστος Ουζούνης jr
Ώρα εκπομπής:
κάθε Δευτέρα στις 22.00 με 00:00
Iστοσελίδα Εκπομπής:
Eκπομπες online:
Sonic Highways :

Ένα μουσικό ταξίδι στις «λεωφόρους» της ξένης μουσικής της δεκαετίας του ’80, του ’90 και του σήμερα

Παραγωγοί:
Θεμιστοκλής Τανταλάκης
Ώρα εκπομπής:
Κάθε Δευτέρα 20:00 – 21:00
To Κουμπί του Καλλιτέχνη :

Μια ραδιοφωνική εκπομπή που αφορά τα εικαστικά είναι από μόνη της σχήμα οξύμωρο. Μα αν δεν ήταν τέτοια δεν θα μας αφορούσε, αφού «είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το ανέφικτο».

Παραγωγοί:
Χρυσούλα Χατζηχαραλάμπους, Μάρθα Αποστολίδου
Ώρα εκπομπής:
Κάθε Τετάρτη 19:00 με 20:00
Ηχολόγιο :

Φαντάσου εικόνες… καθεμιά δεμένη με χρυσή κλωστή σε μουσικές… κ όλες να ενώνονται σε ένα συσσωμάτωμα λέξεων και ήχων και να ταξιδεύουν… Πλέουν σε μια θάλασσα, τόσο δική μας, τόσο οικεία…

Παραγωγοί:
Μαίρη Κλιγκάτση
Ώρα εκπομπής:
Κάθε Πέμπτη, 21.00-22.00
Iστοσελίδα Εκπομπής:
Eκπομπες online:
Λοφτ της Κυριακής :

Εφημερίδα και ελληνικός καφές. Ανοιξιάτικες μυρωδιές και μελωδίες. Ένα όμορφο ξύπνημα πριν τις Κυριακάτικες αποδράσεις…

Παραγωγοί:
Χρήστος Ουζούνης Jr, Τάσος Χαραλάμπους
Ώρα εκπομπής:
Κάθε Κυριακή, 11.00-12.00
Iστοσελίδα Εκπομπής:
Eκπομπες online:
Μουσικό Τρένο :

Ο μηχανοδηγός σας περιμένει για ένα δίωρο ταξίδι με το μουσικό τρένο του Ράδιο Ξάνθη.

Παραγωγοί:
Αναστάσιος Σακαλής
Ώρα εκπομπής:
Κάθε Τρίτη στις 21:00, από την αποβάθρα του Ράδιο Ξάνθη στην Παλιά Πόλη
Πάνω Στο Πέτρινο Γεφύρι :

Γεφύρι η Θράκη που ενώνει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και την Ανατολή.

Παραγωγοί:
Γιώργος Τσίμας
Ώρα εκπομπής:
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 19:00 με 21:00
Ραδιοφόνοι :

Κάθε τετάρτη με καλή διάθεση παρέα βάζουμε το μαχαίρι βαθιά στην πλήξη και την μοναξιά.

Σκοτώνουμε τα δήθεν και τα πρέπει. Καμιά φορά εκτελούμε και την μουσική…

Παραγωγοί:
Απόστολος Τσότσος & Ανέστης Αποκατανίδης
Ώρα εκπομπής:
Κάθε Τετάρτη 20:00 – 22:00
Στη Φωλιά του Κούκου :

Όπως γράφει ο Baudelaire «για να μην είσαστε οι βασανισμένοι σκλάβοι του χρόνου, μεθύστε χωρίς διακοπή με κρασί, με αρετή, με ποίηση, όπως σας αρέσει».

Παραγωγοί:
Νίκος Τεφρωνίδης
Ώρα εκπομπής:
Κάθε Παρασκευή 22:00 με 00:00