Οι πανάρχαιοι πολιτιστικοί δεσμοί Ελλάδας και Ιταλίας, μέσα από εμπορικές επαφές, με την ίδρυση αποικιών αλλά και με τη σύζευξη του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, είναι το θέμα της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή 28 Μαρτίου, στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας, στη Ρώμη.

Η έκθεση «Κλασικισμός και Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας» διοργανώνεται από την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών, το γραφείο ελληνικής προεδρίας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 και της διαδόχου Ιταλικής κατά το β΄ εξάμηνο του ίδιου έτους. Η έκθεση – που  θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου – τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ολιγάριθμα, αλλά εμβληματικά έργα από μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.  Τα έργα από τις ελληνικές συλλογές είναι αντιπροσωπευτικά για την ελληνική τέχνη από την προϊστορική έως και του 20ο αιώνα. Τα αντίστοιχα εκθέματα των ιταλικών συλλογών προέρχονται από την Ιταλία και την Ελλάδα.

 Η παρουσίαση των έργων αυτών στο πλαίσιο της έκθεσης έχει σκοπό να καταδείξει τους πανάρχαιους στενούς δεσμούς Ελλάδας και Ιταλίας και τη σύζευξη του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού. Να προβάλει τη σημασία του ελληνικού και αργότερα του ρωμαϊκού πολιτισμού για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και συνακόλουθα της σημερινής πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Επίσης, σκοπός της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει ότι η πολιτική, οικονομική και πολιτισμική ένωση της Ευρώπης έχει μακρινές ρίζες στην ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία.