Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της σειράς των Νέων Παραγωγών παρουσιάζει από τις 18 Απριλίου έως τις 26 Μαΐου 2013 το νέο έργο -εγκατάσταση της ομάδας Indoors Plus «Ο Εθνικός Κήπος» στην Αίθουσα των Νέων Εργων.

Ενας παράξενος, αλληγορικός, λευκός κήπος αναδύεται στο χώρο του μουσείου. Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση, μια απεικόνιση της κάτοψης του Εθνικού Κήπου των Αθηνών. Το λευκό χρώμα κυριαρχεί και δημιουργεί μια ψυχρή αίσθηση που παραπέμπει σε έναν παγωμένο, παράδοξο, χωρίς ζωή, τόπο. Ο επισκέπτης, εκτός από περιηγητής γίνεται ο ίδιος μέρος του έργου ενεργοποιώντας με το περπάτημά του το υπόκωφο ηχητικό περιβάλλον.
 

«Ο Εθνικός Κήπος», Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: 18 Απριλίου – 26 Μαΐου 2013 Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 – 22.00, Δευτέρα: κλειστά Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 και Ρηγίλλης, Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3 www.emst.gr

Για τα επτά μέλη της ομάδας Indoors Plus, (Μαριγώ Κάσση, Βάλλυ Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη, Μαίρη Χρηστέα, Αντιγόνη Καββαθά, Κωνσταντίνο Σταματίου και Ερνέστο Αργύρη) η ιδέα του κήπου περικλείει – χωρίς να καταπνίγει -τις διαφορετικές καλλιτεχνικές προσωπικότητές τους. «Αποτελεί ένα μοντέλο συνύπαρξης, επιτρέπει την δημιουργία ενός κοινού έργου όπου οι διαφορετικές φωνές μας συναντώνται για να διαπραγματευτούν θέματα ταυτότητας, συλλογικότητας και συμπεριφοράς, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων  που δημιουργούν οι διαφορετικές μας ατομικότητες», λένε.

 
Η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα δεν τους άφησε ανεπηρέαστους. Δανείστηκαν το όνομα και την κάτοψη του Εθνικού Κήπου κι έτσι διαμελισμένη όπως την παρουσιάζουν μετατρέπουν τον κήπο σε σύμβολο της τωρινής κατάστασης στη χώρα. Το κατακερματισμένο, βίαιο, ψυχρό τοπίο του δικού τους κήπου συμβολίζει την επιτακτική ανάγκη για μια συλλογική δημιουργική αναδόμηση, όπως λένε.  
 
Πώς δημιουργήθηκαν, όμως οι Indors Plus; Τέσσερις γνωστές εικαστικοί καλλιτέχνες, η Μαριγώ Κάσση, η Βάλλυ Νομίδου, η Σπυριδούλα Πολίτη και η Μαίρη Χρηστέα συγκρότησαν το 2007 την ομάδα Indoors. Εναν χρόνο αργότερα παρουσίασαν την εικαστική δράση «Σπίτι» σε ένα κατοικημένο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η συλλογική τους δράση επεκτάθηκε (συμμετείχαν στη 2η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης) και διευρύνθηκε με τη συμμετοχή των εικαστικών Αντιγόνης Καββαθά, Κωνσταντίνου Σταματίου και του φυσικού Ερνέστου Αργύρη την άνοιξη του 2010. Το καινούριο σχήμα ονομάστηκε Indoors Plus.

Η είσοδος στην έκθεση «Ο Εθνικός Κήπος» είναι ελεύθερη.