Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλει το πολυσυζητημένο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922», στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς», την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Την προβολή θα προλογίσουν η δημιουργός της ταινίας, Μαρία Ηλιού, ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος Δ.Σ. Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Νίκος Κούνδουρος, ο δημοσιογράφος και Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Μπακουνάκης και ο ιστορικός (Μουσείο Μπενάκη), Τάσος Σακελλαρόπουλος, με συντονίστρια της συζήτησης τη Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού.

Με μια διαφορετική ματιά

Σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού και ιστορική τεκμηρίωση του Αλέξανδρου Κιτροέφ, το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία με μία νέα ματιά, που κρατά αποστάσεις από την υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση και από νεώτερες απόπειρες, που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

Με σεβασμό στους ανθρώπους που χάθηκαν και στην επιστήμη της ιστορίας, ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τα μεγάλα γεγονότα, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες.

Η τεκμηρίωση γίνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης και για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές.

Αυτό το υλικό είναι και το περιεχόμενο της ομότιτλης φωτογραφικής έκθεσης «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης: 1900-1922», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη, και θα διαρκέσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου, με παράλληλες πρωινές προβολές του ντοκιμαντέρ, που θα αρχίσουν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Προβολές σε όλη την Ελλάδα

Ενενήντα χρόνια μετά τη φωτιά της Σμύρνης, που ξέσπασε στις 13-14 Σεπτεμβρίου του 1922, η ταινία θα αρχίσει, επίσης, να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες όλης της Ελλάδας, μετά την προβολή της στη Βιέννη και την επερχόμενη παρουσίαση της στο Λονδίνο και την Αμερική τους επόμενους μήνες, ενώ οι προβολές στην Ταινιοθήκη θα διαρκέσουν ως και τις 10 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται καθημερινά στον κινηματογράφο «Έλλη», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Κηφισιά Cinemax 1-2.

Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), κάθε Κυριακή, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί και στη 1 το μεσημέρι, με αποκλειστική προβολή της δεύτερης ταινίας της Μαρίας Ηλιού, «Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών: Τουρκία-Ελλάδα: 1922-1923».

Πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου – Γκάζι, τηλ.: 210 3609695. Για την επετειακή προβολή στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» θα δοθεί περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων 2 ατόμων, με σειρά προτεραιότητας. Κινηματογράφος «Έλλη», Ακαδημίας 64 – Αθήνα. Κηφισιά Cinemax 1-2, Λ. Κηφισίας 245 – Ζηρίνειο.