Την Παρασκευή, η Nasa και η SpaceX θα εκτοξεύσουν την αποστολή Crew-10 της διαστημικής υπηρεσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να ανακτήσουν τους αστροναύτες Barry «Butch» Wilmore και Suni Williams, αφού η οκταήμερη παραμονή τους μετατράπηκε σε εννέα μήνες.

Αν και δεν είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που έχει περάσει άνθρωπος στο διάστημα -το ρεκόρ κατέχουν ο Oleg Kononenko και ο Nikolai Chub, με 374 ημέρες – υπάρχουν πολλά που μπορούν να συμβούν στο ανθρώπινο σώμα στον χρόνο αυτό σύμφωνα με τον Guardian.

Η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί σημαντική και ανεπανόρθωτη απώλεια οστικής πυκνότητας.

Προκαλεί επίσης απώλεια μυών στα χέρια, τα πόδια, τον κορμό και αλλού, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σας, η οποία, επειδή δεν χρειάζεται να αντλεί αίμα ενάντια στη βαρύτητα, πρέπει να δουλεύει πολύ λιγότερο.

Ο όγκος του αίματός συρρικνώνεται και ο τρόπος ροής του αίματός αλλάζει – επιβραδύνεται σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους.

Τα υγρά επίσης δεν κατεβαίνουν, ή δεν αποστραγγίζονται, τόσο εύκολα.

Στο διάστημα, εξήγησε ο Alan Duffy, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Swinburne: «Τα υγρά συσσωρεύονται στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να αισθάνονται σαν να κρυώνουν συνεχώς».

Οι οσφρητικές αισθήσεις είναι επίσης μειωμένες, «πράγμα που είναι μάλλον καλό, παρεμπιπτόντως, γιατί εκεί πάνω μυρίζει», είπε.

«Ένα αεροσκάφος μετά από δύο δεκαετίες επισκεπτών και χωρίς παράθυρα…»

Το θετικό είναι ότι, όταν επιστρέψουν, πιθανότατα θα νιώσουν ότι επιτέλους ξεπέρασαν ένα κρυολόγημα εννέα μηνών.

Θα δυσκολεύονται επίσης να περπατήσουν, θα ζαλίζονται εύκολα και θα έχουν κακή όραση.

Η συσσώρευση υγρού αλλάζει επίσης το σχήμα των βολβών των ματιών τους και εξασθενεί την όρασή τους, είπε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά βλέπεις αστροναύτες να φορούν γυαλιά στο σκάφος, αν και έχουν ξεκινήσει με τέλεια όραση.

Αυτή τείνει ως επί το πλείστον να επανέρχεται στο φυσιολογικό, αν και μπορεί να χρειάζονται γυαλιά για το υπόλοιπο της ζωής τους, δήλωσε ο Duffy.

Όταν επιστρέψουν, η αποθεραπεία τους θα είναι παρόμοια με την εντατική φυσιοθεραπεία που κάνει κάποιος που έχει βγει από κώμα, δήλωσε ο Duffy.

Η επιστροφή τους «είναι από μόνη της ένα ερευνητικό έργο», δήλωσε ο Duffy.

Μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για τρόπο θεραπείας των ασθενών στη γη.

Επειδή οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής βασίζονται σε εξάμηνες παραμονές, ο Wilmore και ο Williams θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες για την ομάδα των γιατρών και των επιστημόνων τους.

Μια ακόμη πραγματικά εκπληκτική πρόκληση, είπε ο Duffy, ήταν ότι επειδή τα ρούχα αιωρούνται, το δέρμα αποκτά «ευαισθησία σχεδόν σαν μωρού».

Πίσω στη γη, ορισμένοι αστροναύτες αισθάνονται σαν τα ρούχα τους να είναι γυαλόχαρτο.

Ίσως η πιο επικίνδυνη επίπτωση της παρατεταμένης παραμονής στο διάστημα είναι η έκθεση στην ακτινοβολία, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της Γης μας προστατεύουν από υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, αλλά στο διάστημα οι άνθρωποι δεν έχουν αυτή την προστασία.

«Οι αστροναύτες όχι μόνο θα εκτεθούν σε περισσότερη ακτινοβολία στο διάστημα απ’ ό,τι στη Γη», σύμφωνα με τη Nasa, «αλλά η ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται θα μπορούσε να δημιουργήσει αυξημένους κινδύνους».

Σύμφωνα με τη Nasa, οι αστροναύτες εκτίθενται σε τρεις πηγές ακτινοβολίας.

Αυτές περιλαμβάνουν τα σωματίδια που παγιδεύονται στο γήινο μαγνητικό πεδίο, τα ηλιακά ενεργητικά σωματίδια από τον ήλιο και τέλος τις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες.

Ο τρόπος προστασίας των ανθρώπων από τη διαστημική ακτινοβολία είναι ένα από τα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν οι επιστήμονες καθώς ετοιμαζόμαστε να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη ή στη Σελήνη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Έτσι, οι Williams και Wilmore, οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος της καριέρας τους, θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν χρήσιμη έρευνα στον τομέα αυτό.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά εκπληκτικοί όσον αφορά την ανθεκτικότητά τους», είπε ο Dufy.

Αλλά κατά την επιστροφή, το άγχος – αποτέλεσμα της παραμονής σε ακραίες συνθήκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα – και η κατάθλιψη είναι συνηθισμένα, δήλωσε ο Tucker.

Το δίδυμο μπορεί επίσης να βιώσει κάτι που ονομάζεται «το φαινόμενο της επισκόπησης».

Βλέποντας την καμπυλότητα της γης και βλέποντάς την από ψηλά κάποιοι αστροναύτες ανέφεραν μια απίστευτη σύνδεση με την ανθρωπότητα, μια άμεση αίσθηση της ευθραυστότητάς της.

«Κάποιοι το αποκαλούν αίσθημα έμπνευσης. Κάποιοι το αποκαλούν αίσθημα ανεπάρκειας σε σχέση με το πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος», δήλωσε ο Tucker.

Και μετά πρέπει να επιστρέψουν στη γη, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.

«Πρέπει να φτιάξουν πρωινό και να πάνε στη δουλειά τους», είπε.

«Είναι μια τεράστια μετάβαση από τη ζωή σε ένα πολύ έντονο περιβάλλον».